niedziela, 16 marca 2014

tarta z kiwi i limonką.

Ciasto z kiwi i limonką chodzi za mną za każdym razem kiedy na nowo oglądam namiętnie sezony nieśmiertelnych Przyjaciół, w których to w jednym odcinku Monika przygotowała kiwi lime pie, które zaprowadziło Rossa do szpitala (;  Jednak połączenie tych smaków bardzo mnie zaintrygowało. Choć miałam ochotę na tartę to w internecie wynalazłam tylko torty z tymi składnikami, zatem postanowiłam przerobić mój ukochany przepis na tartę cytrynową. Mix tych smaków bardzo mnie zaskoczył (:



(żeby nie dawać miliona odnośników przeniosę z grubsza ten przepis tutaj, żeby wszystko miało ręce i nogi)
składniki na spód:
200g mąki tortowej
2-3 łyżki cukru pudru
100g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
składniki na krem:
3 jajka
100g cukru kryształu
sok z 4 limonek i 1/2 cytryny
100g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
+ 3 kiwi 
składniki na bezę:
3 białka
100g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Spód:
Mąkę, cukier puder i kawałki miękkiego masła miksujemy do okruszków. Dodajemy jajko oraz ekstrakt z wanilii, miksujemy do stworzenia w miarę zwartej masy. Ubijamy ją w kulkę, owijamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na pół godziny. Wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je na ok 3mm, układamy na formie do tarty, odcinamy zbędne kawałki ciasta. Spód dziurkujemy widelcem i wkładamy na kolejne pół godziny do lodówki. 
Na tartę układamy papier do pieczenia, na który następnie wysypujemy groch [może być najzwyklejszy na świecie]. Dzięki takiemu obciążeniu unikniemy wybrzuszenia ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na ok 170-190C [wiele tu zależy od piekarnika], pieczemy 15 minut. Następnie zdejmujemy papier z grochem i dalej pieczemy jeszcze z 10 minut, tak żeby ciasto było zrumienione. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Krem cytrynowy:
Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy sok z limonki oraz cytryny, roztopione masło i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Całość podgrzewamy na gazie często mieszając, aż bardzo zgęstnieje. Tu trzeba mocno uważać, bo po krótkiej chwili masa zaczyna dosyć szybko gęstnieć. Po przygotowaniu rozsmarowujemy wszystko równo na spodzie.Następnie na masie rozkładamy równomiernie obrane i pokrojone w plastry kiwi.



Beza:
Białka ubijamy z cukrem, podczas miksowania dodajemy szczyptę soli. Kiedy masa będzie sztywna, dodajemy mąki ziemniaczanej i mieszamy. Rozsmarowujemy białka na ułożonym wcześniej kremie z owocami, ciasto wkładamy na 15-20 minut do piekarnika nastawionego na ok 180C. Warstwa wierzchnia ciasta powinna być ładnie zrumieniona.



Wciąż korzystam z dosyć szerokiej formy na tartę, która ma 27cm, zatem żeby Twoja tarta była nieco wyższa od mojej spróbuj zrobić ją w formie 24cm (:
Smacznego (:

1 komentarz: