(żeby nie dawać miliona odnośników przeniosę z grubsza ten przepis tutaj, żeby wszystko miało ręce i nogi)
składniki na spód:
200g mąki tortowej
2-3 łyżki cukru pudru
100g zimnego masła
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
składniki na krem:
3 jajka
100g cukru kryształu
sok z 4 limonek i 1/2 cytryny
100g masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
+ 3 kiwi
+ 3 kiwi
składniki na bezę:
3 białka
100g cukru pudru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
szczypta soli
Spód:
Mąkę, cukier puder i kawałki miękkiego masła miksujemy do okruszków.
Dodajemy jajko oraz ekstrakt z wanilii, miksujemy do stworzenia w miarę
zwartej masy. Ubijamy ją w kulkę, owijamy folią spożywczą i chowamy do
lodówki na pół godziny. Wyjmujemy ciasto, rozwałkowujemy je na ok 3mm,
układamy na formie do tarty, odcinamy zbędne kawałki ciasta. Spód
dziurkujemy widelcem i wkładamy na kolejne pół godziny do lodówki.
Na tartę układamy papier do pieczenia, na który następnie wysypujemy
groch [może być najzwyklejszy na świecie]. Dzięki takiemu obciążeniu
unikniemy wybrzuszenia ciasta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na ok 170-190C [wiele tu zależy od piekarnika], pieczemy 15 minut. Następnie zdejmujemy papier z grochem i dalej pieczemy jeszcze z 10 minut, tak żeby ciasto było zrumienione. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Krem cytrynowy:
Jajka miksujemy z cukrem. Dodajemy sok z limonki oraz cytryny, roztopione masło i mąkę
ziemniaczaną, mieszamy. Całość podgrzewamy na gazie często mieszając,
aż bardzo zgęstnieje. Tu trzeba mocno uważać, bo po krótkiej chwili masa
zaczyna dosyć szybko gęstnieć. Po przygotowaniu rozsmarowujemy wszystko
równo na spodzie.Następnie na masie rozkładamy równomiernie obrane i pokrojone w plastry kiwi.
Beza:
Białka ubijamy z cukrem, podczas miksowania dodajemy szczyptę soli.
Kiedy masa będzie sztywna, dodajemy mąki ziemniaczanej i mieszamy.
Rozsmarowujemy białka na ułożonym wcześniej kremie z owocami, ciasto
wkładamy na 15-20 minut do piekarnika nastawionego na ok 180C. Warstwa wierzchnia ciasta powinna być ładnie zrumieniona.
Wciąż korzystam z dosyć szerokiej formy na tartę, która ma 27cm, zatem żeby Twoja tarta była nieco wyższa od mojej spróbuj zrobić
ją w formie 24cm (:
Smacznego (:
to je pyszne! <3
OdpowiedzUsuń