poniedziałek, 8 stycznia 2018

domowe chai latte.


Ten napój kocham od kilku lat i niezobowiązująco pracowałam nad swoim własnym przepisem w domu, aby odejść daleko od proszkowanych wersji sklepowych. W końcu doszłam do receptury, która zadowala moje podniebienie :)



składniki
5-7g herbaty Rooibos Chai (może być zwykły Rooibos, dobrze dodać w tym wypadku kawałek korzenia imbiru, cynamon oraz kardamon przy przygotowaniu naparu)
100ml gorącej wody (ok 95 stopni)
200ml mleka
cynamon
kardamon
goździki
gwiazdka anyżowa
(opcjonalnie) miód


Herbatę zalewamy gorącą wodą i robimy napar przez ok 5min. Wlewamy go do garnka, dodajemy dwie szczypty cynamonu i kardamonu, kilka goździków oraz anyż, zalewamy mlekiem i zagotowujemy wszystko razem. Napój najlepiej przecedzić przez drobne sitko, by pozbyć się nadmiaru przypraw, opcjonalnie dosładzamy miodem. Gotowe! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz